Kompletní průvodce kytarou: Od historie po moderní použití

27. 1. 2024

Historie

Kytara, tento ikonický strunný nástroj, má hluboké kořeny sahající až do dávné minulosti. Od svých skromných počátků až po své moderní podoby, kytara se stala nepostradatelnou součástí hudby a kultury po celém světě. Při pohledu na historii kytary se nám odkrývá fascinující příběh inovace, kreativity a nekonečného uměleckého potenciálu.

První kroky:

Historie kytary sahá až do starověku, kde se objevují první podoby strunných nástrojů. První známky strunných nástrojů, které by mohly připomínat moderní kytaru, se objevují v Mezopotámii a starověkém Egyptě, kde byly používány k doprovodu zpěvu a tance. Později se podobné nástroje objevily v antickém Řecku a Římě, předchůdci dnešní kytary byly používány v různých kulturách na celém světě.

Středověk a renesance:

V průběhu středověku se strunné nástroje postupně vyvíjely a zlepšovaly. V této době se objevují první nástroje s charakteristikami podobnými kytarám, jak je známe dnes. Jednalo se především o instrumenty s oválným tělem a plochým dnem, které se hrály s pomocí prstů nebo trsátka. Během renesance začaly kytary získávat na popularitě a staly se oblíbeným hudebním nástrojem v evropských dvorech a královských dvorech.

19. a 20. století: Revoluce v designu a popularita kytary:

  1. a 20. století přineslo revoluci v designu kytary. Nejvýznamnějším okamžikem bylo vynalezení kytary s ocelovými strunami a akustické kytary, což zásadně změnilo zvukové vlastnosti nástroje a umožnilo větší projekci zvuku. V průběhu této doby také kytara získala na popularitě díky rozvoji populární hudby, včetně blues, jazzu, country, rocku a dalších žánrů.

Moderní éra: Elektrická kytara a naděje budoucnosti:

  1. století přineslo další revoluci v podobě elektrické kytary, která změnila hudební krajinnou navždy. Vynález elektrické kytary umožnil hráčům dosáhnout nových zvukových efektů a hudebních stylů, což vedlo k rozvoji rockové hudby a dalších elektrifikovaných žánrů. Dnes je kytara stále jedním z nejoblíbenějších hudebních nástrojů na světě a její popularita neustále roste, přičemž se vyvíjejí nové technologie a inovace.

Historie kytary je plná inovace, kreativity a inspirace. Od svých prvních počátků po moderní éru, kytara zůstává základním pilířem hudby a symbolizuje sílu a emocionální sílu hudby. S její nepřetržitou evolucí a rozmanitostí stylů a žánrů, je kytara nástrojem, který nikdy neztratí svůj ohromující vliv na hudbu a kulturu celého světa.

Druhy kytar

1. Akustické kytary:

  • Klasická kytara: Má měkký zvuk a širší krk, často se používá v klasické hudbě, flamencu a folku.
  • Steel-string akustická kytara: Oblíbená pro svůj jasnější a výraznější zvuk, používá se v country, folkové, bluesové, popové a rockové hudbě.
  • Resonatorová kytara: Má kovovou rezonanční desku, což dává zvuku rezonantní a pronikavý charakter. Často spojovaná s bluesem a bluegrassem.

2. Elektrické kytary:

  • Solid-body kytara: Nejběžnější typ elektrické kytary, která se vyznačuje plným tělem bez dutin. Je to základní nástroj pro rock, metal, pop a další žánry.
  • Semi-hollow kytara: Má částečně duté tělo, což jí dává teplejší a bohatší zvuk. Často používaná v jazzu, bluesu a rocku.
  • Hollow-body kytara: Má úplně duté tělo, což poskytuje velmi teplý, rezonantní zvuk. Oblíbená zejména v jazzu.

3. Basové kytary:

  • Elektrická basová kytara: Používá se pro hraní basových linií v různých hudebních žánrech, jako je rock, funk, jazz a další.
  • Akustická basová kytara: Má tělo podobné akustické kytarě a produkuje basové tóny bez potřeby zesilovače. Často používaná pro akustická seskupení a jamování.

4. Specializované kytary:

  • 12strunná kytara: Má dvojnásobný počet strun, což poskytuje plnější a bohatší zvuk, často používaná pro doprovodné akordy.
  • Archtop kytara: Má vyšší obloukovitou horní desku a je oblíbená v jazzové hudbě pro svůj bohatý tón a estetiku.
  • Travel kytara: Má menší tělo a je vhodná pro cestování a hraní na cestách.

5. Exotické kytary:

  • Double-neck kytara: Má dvě krky, obvykle jeden pro standardní hraní a druhý pro basové linky.
  • Fretless kytara: Nemá pražce, což umožňuje hráčům dosahovat měkčích, portamentových tónů.
  • Baritone kytara: Má delší měřítko a nižší ladění, což dává basovější, bohatší zvuk.

6. Historické kytary:

  • Renaissance kytara: Starověký typ kytary s úzkým tělem a třemi nebo čtyřmi dvojicemi strun.
  • Baroque kytara: Má dvojitou řadu strun a byla oblíbená v 17. století.
  • Romantic kytara: Má větší tělo a byla populární v 19. století.

Tyto typy kytar pokrývají širokou škálu hudebních stylů a potřeb hráčů. Každý typ má své vlastní charakteristiky, zvukové vlastnosti a historický význam, což dělá kytaru jedním z nejvíce variabilních hudebních nástrojů na světě.

Trsátko

Trsátko, někdy nazývané také plektrum, je malý plochý kousek materiálu, obvykle plastu nebo kovu, který se používá k hraní na strunné nástroje, jako je kytara. Existuje několik důvodů, proč hráči používají trsátka:

  1. Zvukové vlastnosti: Trsátko umožňuje hráči dosáhnout jasnějšího a průraznějšího zvuku než hra prsty. Tím, že uděluje strunám pevný úder, pomáhá vytvářet větší rezonanci a projekci zvuku.

  2. Kontrola: Trsátko umožňuje hráči lepší kontrolu nad attakem a dynamikou hry. S trsátkem lze dosáhnout konzistentního zvuku a umožňuje hráči hrát rychlejší a složitější pasáže.

  3. Ochrana prstů: Hraní na kytaru po delší dobu může způsobit opotřebení a bolest prstů. Používání trsátka může chránit prsty před otěžováním a pomáhá snižovat únavu.

  4. Různé zvukové efekty: Použití různých materiálů a tlouštěk trsátka může ovlivnit zvuk kytary. Tvrdší trsátko může produkovat jasnější a průraznější zvuk, zatímco měkčí trsátko může poskytnout teplejší a měkčí zvuk.

  5. Speciální techniky: Někteří hráči používají trsátko pro speciální techniky, jako je tremolo picking nebo tapping, které vyžadují rychlé a precizní pohyby pravé ruky.

Celkově lze říci, že trsátko je důležitým nástrojem pro kytaristy, který umožňuje lepší kontrolu, zvuk a pohodlí při hře na kytaru.

Nákup kytary

Při nákupu drahé kytary je důležité pečlivě zvážit několik faktorů, abyste si byli jisti, že investujete do nástroje, který splní vaše očekávání a poskytne vám optimální zážitek z hraní. Zde je několik věcí, na které byste si měli dát pozor:

1. Kvalita zpracování:

  • Pečlivě si prohlédněte kytaru a pozorně se podívejte na kvalitu zpracování. Zkontrolujte, zda jsou spoje a spoje pevné a dobře zhotovené. Hlavička by měla být pevně připevněna k tělu a žádné části by neměly být volné nebo povrchově poškozené.

2. Akustické vlastnosti:

  • Před nákupem vyzkoušejte kytaru a poslechněte si její zvuk. Drahá kytara by měla mít bohatý, vyvážený a rezonantní zvuk po celém hmatníku. Zkontrolujte, jestli jsou všechny struny intonovány správně a jestli nedochází k žádným nežádoucím brumlavým nebo zavěšeným tónům.

3. Pohodlí a hratelnost:

  • Otestujte pohodlí a hratelnost kytary. Hmatník by měl být pohodlný a snadno hratelný, aniž by byl příliš široký nebo příliš úzký. Nastavení strunové akce by mělo být optimální pro váš osobní styl hry.

4. Materiály a konstrukce:

  • Zjistěte, jaké materiály byly použity při výrobě kytary. Drahé kytary obvykle používají vysoce kvalitní dřevo pro tělo, hmatník a krk. Materiály jako je javor, mahagon, smrk a eben poskytují vynikající zvukové vlastnosti a trvanlivost.

5. Renomovaný výrobce:

  • Zvažte nákup kytary od renomovaného výrobce s dlouholetou tradicí výroby kvalitních hudebních nástrojů. Renomovaní výrobci často poskytují lepší záruky, servis a podporu zákazníků.

6. Testování před nákupem:

  • Nezapomeňte vyzkoušet několik kytar před tím, než se rozhodnete pro nákup. Každá kytara má svůj vlastní charakter a zvuk, a je důležité najít tu, která nejlépe vyhovuje vašim preferencím a potřebám.

Investice do drahé kytary může být značná, a proto je důležité pečlivě vybrat ten správný nástroj, který vám poskytne radost z hraní a bude vám sloužit po mnoho let.

Kurzy hry na kytaru nebo soutěže na Zóně umění