Piano nebo Pianino: Rozdíly a historie

16. 2. 2024

Rozdíly mezi pianem a pianinem mají svůj původ v historii vývoje klávesových nástrojů a postupných inovacích, které vedly k vzniku těchto dvou rozdílných forem. Podívejme se tedy na jejich historii a následně na jejich slohové rozdíly.

Historie:

Piano:

  • Piano, často označované také jako klavír, má své kořeny ve vývoji klávesových nástrojů v 17. století.
  • Jedním z prvních předchůdců piana byla cembalo, které používalo špalky namísto kladívek, aby vytvořilo zvuk.
  • V roce 1709 vynalezl italský hudebník Bartolomeo Cristofori první nástroj, který dnes považujeme za piano. Tento nástroj měl klávesnici a mechanizmus kladívek, který umožňoval hráči regulovat hlasitost.
  • Během 18. a 19. století prošlo piano mnoha inovacemi, které vedly ke zlepšení zvuku a mechaniky.

Pianino:

  • Pianino vzniklo jako snaha o menší a kompaktnější variantu piana.
  • Jeho vývoj je spojen s potřebou mít doma dostupný hudební nástroj, který by zaujal méně místa a byl cenově dostupnější.
  • První pianina se začala objevovat v 19. století, když výrobci začali experimentovat s novými designy a konstrukcemi.
  • Pianina se rychle stala populární volbou pro domácí hraní a vzdělávací účely díky svému menšímu rozměru a nižším nákladům.

Slohové Rozdíly:

Piano:

  • Piano je často vnímáno jako symbolem elegance a nadčasového umění. Jeho bohatý a plný zvuk ho činí ideálním pro sólové vystoupení a koncerty.
  • Při popisu piana se často používají slova jako "majestátní", "hluboký" a "elegantní", což odráží jeho historické postavení jako hlavního klávesového nástroje v klasické hudbě.

Pianino:

  • Pianino, s ohledem na své menší rozměry a méně intenzivní zvukové vlastnosti, často evokuje pocit útulnosti a intimity.
  • Slova jako "přístupné", "pohodlné" a "rodinné" se často používají k popisu pianina, což odráží jeho obecnou popularitu mezi amatérskými hudebníky a domácnostmi.

Klavír nebo Piano:

Klavír a piano jsou ve skutečnosti dva názvy pro stejný hudební nástroj. Oba pojmy se používají k označení klávesového nástroje, který funguje na principu mechanického úderu kladívkem na struny uvnitř nástroje pomocí klávesnice. Nicméně, v některých jazycích nebo regionech se může upřednostňovat jeden termín před druhým.

Historicky vzato, slovo "klavír" pochází z italského slova "clavicembalo", což znamená "klávesový nástroj". V anglicky mluvících zemích se však často používá termín "piano", což je zkrácenina z italského "pianoforte", což znamená "měkké-hlasité". Oba termíny se tedy používají k označení toho samého nástroje a jejich význam je zcela synonymický.

Je důležité si uvědomit, že klavír nebo piano jsou jen různá jména pro stejný nástroj, ať už se jedná o koncertní velký klavír nebo menší variantu pianina. Takže rozdíl mezi nimi spočívá spíše v preferenci jazyka nebo kultury než v samotném nástroji.

Z čeho se skládá klavír:

Klavír je složitý hudební nástroj, který se skládá z mnoha dílů a mechanických součástí. Zde je přehled hlavních částí a jejich funkcí:

  1. Korpus: Korpus klavíru tvoří jeho vnější rámovou konstrukci. Je to robustní a pevná struktura, která poskytuje podporu a ochranu vnitřním částem nástroje.

  2. Klaviatura: Klaviatura je soubor kláves, které hráč používá k ovládání nástroje. Každá klávesa reprezentuje určitou notu a při stisknutí klávesy se aktivuje mechanismus, který vyvolá zvuk.

  3. Struny: Struny jsou základním zvukovým prvkem klavíru. Jsou napnuté v rámu a vibrací, které vznikají při jejich úderu kladívkem, vytvářejí zvuk. Většina klavírů má pro každou notu tři struny, které jsou laděny na stejnou frekvenci.

  4. Kladívka: Kladívka jsou malé dřevěné či plastové součásti připojené k klaviatuře. Při stisknutí klávesy klesnou kladívka dolů a úderem na struny vytvářejí zvuk.

  5. Mechanismus: Mechanismus klavíru je komplexní systém tyčí, pák a klíčových součástí, který přenáší pohyb klávesy na kladívko a umožňuje přesné a rychlé stisknutí klávesy.

  6. Pedály: Většina klavírů má tři pedály umístěné pod klaviaturou. Pravý pedál, nazývaný sustain pedál, prodlužuje dobu, po kterou zvuk strun zůstává udržován. Levý pedál slouží k tlumení zvuku, a střední pedál, který se obvykle nazývá una corda, umožňuje hráči změnit zvukovou kvalitu nástroje.

  7. Rezonanční deska: Rezonanční deska je velký dřevěný plát umístěný pod strunami. Její účel je zesílit a rozptýlit zvuk strun po celém prostoru klavíru, což přispívá k plnějšímu zvuku nástroje.

  8. Šrouby a hmatníky: Tyto součásti jsou zodpovědné za ladění klavíru. Hmatníky jsou malé kovové části připevněné ke strunám a pomocí šroubů lze upravit napětí strun a tím i jejich ladění.

Toto jsou hlavní části a mechanismy, ze kterých se skládá klavír. Každá z těchto součástí má klíčovou roli v tvorbě zvuku a umožňuje hráči vyjádřit svou hudbu s jemností a dynamikou.

Klavírní soutěže na Zóně umění

Klavírní kurzy na Zóně umění

Lektoři výuky hry na klavír