Jaký je rozdíl mezi keyboardem a digitálním pianem?

21. 2. 2024

Pokud jsi začátečník a vybíráš si svůj první klávesový nástroj, máš několik možností. Začínající hudebníci však nejčastěji sahají po keyboardu nebo digitálním pianu. Při výběru správného produktu by měla zavážit nejen cena a kvalita, ale také funkčnost a záměr používání. Přestože ti keyboard a digitální piano mohou připadat jako identický nástroj, je mezi nimi pár důležitých rozdílů. Poradíme ti, jak si s ohledem na jejich rozdíly vybrat nástroj, který odpovídá tvým potřebám.

Hudba je pro mnohé lidi relaxem a dobrým způsobem odreagování. Na současném trhu jsou keyboardy a digitální piana širokým segmentem.

Rozdíl mezi keyboardem a digitálním pianem není zcela zjevný na první poslech. Může se nám zdát, že za oba si sedneme, zmáčkneme klávesy a hrajeme. Rozdíl je především ve funkcích a využití. Některé funkce najdeš na obou typech nástrojů. Je však důležité si uvědomit, že zatímco některá digitální piana mají funkce keyboardů, ne všechny keyboardy se mohou rovnat digitálním pianům.

Hlavní rozdíly mezi keyboardem a digitálním pianem

Digitální piano

  • Kvalita zvuku: Digitální piano může v mnoha ohledech nahradit klasický akustický klavír. Kvalitní nástroje mají citlivou klaviaturu – reagují na sílu dotyku.
  • Funkce: Výhodou mohou být i jiné elektronické vymoženosti, jako například výběr různého zvuku klavíru nebo vestavěný metronom, možnost nahrávání nebo možnost připojení sluchátek.
  • Rozsah kláves: Mají potřebný rozsah a pedál je samozřejmostí. Cena digitálního piana se pohybuje kolem 500 eur a více.
  • Možnosti zvuku: Možnosti vytvoření tónu zůstávají v porovnání s klasickým klavírem omezené, ale digitální piana jsou výbornou volbou pro uživatele, kteří opravdu hledají alternativu právě ke klasickým akustickým klavírům.

Keyboard

  • Variabilita zvuku: Keyboard toho nabízí mnoho. Můžeš si vybrat různé zvuky – chvíli hraješ jako flétna, chvíli jako kytara, potom jako celý orchestr.
  • Rytmický doprovod: Má také zajímavou funkci - rytmický doprovod bicích. Můžeš nahrávat či programovat. Nástroj je snadno přenosný a nezabírá mnoho místa.
  • Vhodnost pro taneční hudbu: Je vhodný zejména pro taneční hudbu. Nejlevnější keyboardy se pohybují od 100 eur. Cena závisí na funkcích a množství zvuků, které keyboard nabízí.

Počet kláves

  • Digitální piano: Téměř všechny digitální piana mají kompletní sadu 88 kláves.
  • Keyboard: V průměru mají keyboardy 61 kláves a rozpětí 5 oktáv.

Citlivost a rychlost

  • Digitální piano: Má citlivou klaviaturu, reaguje na sílu dotyku.
  • Keyboard: Citlivost se na tomto nástroji tvoří o něco hůře.

Typ zvuku

  • Digitální piano: Obsahuje méně zvuků než keyboardy, ale klade důraz na kvalitu zvuku klavíru.
  • Keyboard: Disponuje desítkami různých zvuků, které suplují každý možný nástroj.

Funkce automatický doprovod

  • Keyboard: Ideální pro tvorbu hudby a sám zastoupí i celou kapelu. Nabízí řadu zajímavých zvuků a automatických doprovodů v různých stylech.
  • Digitální piano: Ve většině případů nemá tyto funkce, ale některé modely umožňují základní doprovod.

Pedály

  • Digitální piano: Má ve výbavě pedály, jako je soft pedál, sostenuto pedál a sustain.
  • Keyboard: Tyto tři pedály nemá standardně, ale je možné si je připojit.

Které klávesy jsou ideální pro začátečníka?

Pokud jsi úplný začátečník a vážně se chceš naučit hrát na klávesy, digitální piano je lepší volbou. Nabízí téměř identický zážitek ze hry na klavír, je dostupnější a skladnější než akustický klavír.

Keyboardy jsou vhodné pro ty, kteří hledají zábavu a možnost experimentování s různými zvuky a funkcemi. Jsou ideální pro tvorbu taneční hudby nebo pro hráče, kteří neplánují plnohodnotně studovat hru na klavír.

Rozdíly mezi keyboardem a digitálním pianem (Pokračování)

Pokud jsi začínající hudebník a vybíráš si svůj první klávesový nástroj, je důležité porozumět rozdílům mezi keyboardem a digitálním pianem. V předchozí části jsme prozkoumali klíčové odlišnosti těchto dvou nástrojů, a nyní se podíváme na to, jak tyto rozdíly ovlivňují rozhodnutí při výběru vhodného nástroje.

Jak vybrat mezi keyboardem a digitálním pianem?

  1. Zvaž své cíle: Pokud tvoje cíle zahrnují plnohodnotné studium hry na klavír, učení se techniky a rozvoj klavírního repertoáru, je lepší volbou digitální piano. Nabízí ti podobný zážitek jako akustický klavír, ale s výhodami elektronického nástroje.

  2. Funkce a zvuky: Pokud hledáš širokou škálu zvuků a funkcí, které tě inspirovat k experimentování s hudbou, bude pro tebe lepší volbou keyboard. Tyto nástroje nabízejí různorodé zvuky a možnost automatického doprovodu, což je užitečné pro tvorbu a hraní různých hudebních žánrů.

  3. Citlivost a kvalita zvuku: Pokud ti záleží na citlivosti kláves a kvalitě zvuku, kterou přináší klavírní hra, bude digitální piano lepší volbou. Klaviatura digitálního piana poskytuje přirozenější pocit při hře a věrnější reprodukci zvuku klavíru.

  4. Rozsah kláves: Pokud plánuješ hrát pokročilejší skladby, digitální piano s plným rozsahem 88 kláves ti poskytne větší možnosti pro interpretační práci. Naopak, pokud hledáš nástroj pro začátečnické cvičení nebo zábavnou hudbu, může být keyboard s menším počtem kláves dostačující.

  5. Cena a dostupnost: Rozpočet je samozřejmě také důležitým faktorem. Vzhledem k jejich různorodým funkcím a kvalitě zvuku jsou digitální piana obvykle dražší než keyboardy. Pokud ti jde hlavně o zábavu a experimentování, může být pro tebe vhodnější volbou levnější keyboard.

Závěr

Při výběru mezi keyboardem a digitálním pianem je důležité zvážit své osobní preference, cíle a rozpočet. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody, ať už jde o citlivost kláves, kvalitu zvuku nebo škálu funkcí. Pokud si nejsi jistý, co je pro tebe nejlepší volba, doporučujeme vyzkoušet oba typy nástrojů a podle toho se rozhodnout. Hlavně si však pamatuj, že hra na klávesy by měla být především zábavná a inspirující!

Výuka hry na klavír / keyboard na Zóně umění